Aktualności
Alergeny
|
POTRAWA |
WYKAZ ALERGENÓW |
|
ZUPY: |
|
1 |
Jarzynowa |
7,9 |
2 |
Kalafiorowa |
7,9 |
3 |
Barszcz biały |
7,9 |
4 |
Barszcz ukraiński |
7,9 |
5 |
Barszcz czerwony z ziemniakami |
7,9 |
6 |
Pieczarkowa |
7,9 |
7 |
Ogórkowa |
7,9 |
8 |
Pomidorowa z ryżem |
7,9 |
9 |
Pomidorowa z makaronem |
1,3,7,9 |
10 |
Kapuśniak ze słodkiej kapusty |
7,9 |
11 |
Kapuśniak mazurski |
9 |
12 |
Krupnik z ryżem |
7,9 |
13 |
Krupnik z kaszą perłową |
1,7,9 |
14 |
Brokułowa |
7,9 |
15 |
Fasolowa |
1,9 |
16 |
Żurek |
1,7,9,10 |
17 |
Rosół z makaronem |
1,3,9 |
18 |
Brukselkowa |
7,9 |
19 |
Szpinakowa |
7,9 |
20 |
Z zielonego groszku |
7,9 |
21 |
Chłopska |
1,3,7,9 |
|
DANIA GŁÓWNE: |
|
1 |
Kotlet Devolaille |
1,3,7 |
2 |
Udka pieczone |
|
3 |
Filet z drobiu panierowany |
1,3 |
4 |
Kotlet z piersi indyka |
1,3 |
5 |
Potrawka z kurczaka |
1,7,9 |
6 |
Stek z indyka |
1,3 |
7 |
Indyk z płatkami orkiszowymi |
|
8 |
Farszynki z mięsem |
1,3 |
9 |
Kartacze z mięsem |
1,3,9,10 |
10 |
Makaron ze śmietaną |
1,3,7 |
11 |
Naleśniki z serem |
1,3,7 |
12 |
Pierogi z serem |
1,3,7 |
13 |
Pierogi z mięsem |
1,3 |
14 |
Babka ziemniaczana |
1 |
15 |
Placki ziemniaczane |
1,3 |
16 |
Pierogi ze szpinakiem |
1,3,7 |
17 |
Gołąbki z mięsem |
|
18 |
Filet ryby w jajku |
1,3,4 |
19 |
Filet mintaja po bosmańsku |
1,3 |
20 |
Kotlety rybne |
1,3,4 |
21 |
Schab wieprzowy panierowany |
1,3 |
22 |
Stek wieprzowy |
1 |
23 |
Eskalopki z indyka |
7,9 |
24 |
Kotlet mielony |
1,3 |
25 |
Klops wieprzowy |
1,3 |
26 |
Gulasz węgierski |
1,9 |
27 |
Pieczeń rzymska |
1,3 |
28 |
Schab gotowany |
|
29 |
Roladki schabowe ze szpinakiem |
7 |
|
Dodatki: |
|
1 |
Ziemniaki |
|
2 |
Kasza jęczmienna |
1 |
3 |
Kluski śląskie |
1 |
4 |
Kopytka |
1 |
5 |
Ryż |
|
6 |
Makaron |
1,3 |
|
Surówki i sałatki: |
|
1 |
Z czerwonej kapusty |
|
2 |
Z białej kapusty |
|
3 |
Z marchewki z jabłkiem |
1 |
4 |
Z rzepy |
7 |
5 |
Z pora |
7 |
6 |
Z kiszonej kapusty |
|
7 |
Z selera |
7,9 |
8 |
Z kwaszonych ogórków |
10 |
9 |
Z buraków |
1,7 |
10 |
Z kapusty pekińskiej |
|
11 |
Marchewka z groszkiem na ciepło |
1,7 |
12 |
Kapusta zasmażana |
1 |
13 |
Kapusta parzona |
|
14 |
Mizeria |
7 |
15 |
Sałata z rzodkiewką , szczypiorkiem i śmietaną |
7 |
|
Kompot owocowy |
|
Lista składników alergennych - załącznik II do Rozporządzenia UE nr 1169/2011:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.